torsdag den 31. januar 2013

Personen er død

Jeg beklager, jeg er så sent ude med dette indlæg, men jeg havde behov for en pause til at komme mig over hvor ringe, landets statsminister er. Men der er ikke tid nok i universet. Hold kæft, hvor var Helle Thornings nytårstale intetsigende og inkompetent udført, og det siger godt nok ikke så lidt, når vi taler om en statsleder, hvis kabinet består af folk, der ikke aner, hvor Mali ligger, hvis højeste prioritet er oprettelsen af skattebetalte cirkusartistuddannelser og som tror, at erhvervslivet har rottet sig sammen om at forlænge krisen bare for at genere dem.

To punkter i talen stod ud: Da hun smilende fortalte, hvor glad hun var for at opleve en elev fra folkeskolens ottende klassetrin, der havde lært at læse ... ! Suk. Dernæst erklærede hun glædesstrålende, at hun har sat sig som sit personlige mål, at børnene skal udgøre Danmarks mest veluddannede generation nogensinde. Et mål, jeg blev imponeret af et øjeblik – forhåbentlig på grund af en forsinket bølge fra ginhavet fra aftenen inden – indtil jeg læste, at enhver generation har været mere veluddannet end den forrige. Altså kunne hun lige så godt have erklæret som sit mål, at alle danskere bliver et år ældre i 2013.

Så i virkeligheden stod intet ud. Det var som at se en dukke med en hånd oppe bagi. Som et kedeligt afsnit af Star Trek, hvor Borg-talskvinden droner sine standardfraser ud i æteren, mens man i baggrunden fornemmer ekkoerne fra den kollektive bevidstheds utallige, for længst døde, glemte og opslugte arbejderskæbner. Der var ingen kant. Ingen holdninger. Intet udtryk for eller glimt af liv eller personlighed. Selvom transmissionen skulle forestille at komme fra Christiansborg gav det ingen illusion af arbejdsvilje, bortset fra hjernedød, evig administrationsautomatik. Damen har i sandhed positioneret sig til en topstilling i EU, når vi til næste valg giver hende det hårdeste spark i røven, nogen statsminister i første termin har fået.

Det eneste spjæt af menneskelighed, Helle Thorning har udvist i sin politiske karriere, var da hun tøseforfjamsket trådte ind foran autografjægere, der havde stået i kø i timevis, og udnyttede sin position til at præsentere sig for stjernen fra denne generations svar på tysk softporno, hesten Sarah Jessica Parker. Hendes ynkelige valg af idol er vel en desperat reaktion på ægtemandens ... øh ... flagrende ... øh ... opmærksomhed, så egentlig kan vi bare sidde tilbage og have lidt ondt af denne kvindeskæbne, der på så eventyrlig tragisk vis er endt ud i at skulle repræsentere os alle sammen.

Selvom Helle Thornings eksempel er horribelt, er hun blot arketypen på, hvad der går galt, når ledere skal kommunikere. Problemet ses også langt ind i erhvervslivet. På min arbejdsplads har den driftige del af de ansatte for længst klippet den logiske forbindelse til ledelsessegmentet. Vi kører med ét begrebsapparat, mens de får lov at kommunikere i deres eget, sære, ligegyldige tankesæt - en grålig suppe af, hvad de tror, vi og kunderne ønsker at høre.

Et fremragende, mere konkret og offentligt tilgængeligt eksempel er Danske Banks direktør, der pludselig stillede sig op og ”undskyldte” for finanskrisen, mens han mødtes med venstreekstreme Occupy på baggrund af fordummende reklamer, der nærmest hyldede de hærgende bøller. Hvorfor? Tror han, at vi tror på, at han virkelig ønsker at tale med Occupy? Tror han, at vi gerne vil tro, at han gerne vil tale med Occupy? Er han ikke klar over, at vi udmærket ved, at det bare er et teater – såvel Occupy som Danske Banks kampagne: To abstrakte ideer, der taler sammen via en protokol, der er trukket ned over dem gennem Godhedens og mediernes tyranni?

Måske kunne man få respekt for sådan en leder, hvis han udviste ægte personlighed og individualitet; hvis han ikke var bange for at tale Occupy midt imod og afsløre dem som de for længst afprøvede socialister, de er; hvis han nægtede at undskylde for krisen, som vi alle sammen er skyld i og i stedet koncentrerede sig om at drive effektiv bank for kunderne. I stedet hopper han direkte i deres propaganda: Han tror, at de virkelig er de 99 % af befolkningen, de har taget til indtægt for deres ævl. Eller også tror han, at kunderne tror, de er de 99 %. Men i virkeligheden ved han selvfølgelig godt at, det hele er løgn. Alligevel agerer han, tvunget af angsten, på den politisk korrekte scene, hvor intethed og et dumt, evigt smil er de sikre midler til at fremstå allround GOD.

Men vi gider det ikke mere. Vi vil have personligheder på lederposter. Folk, der tør sige en mening i stedet for bare at kævle standardfraser om miljø, grønne arbejdspladser, velfærd, de såkaldt fattige og menneskerettigheder. Alt har krampet sig sammen i en senet knude af angst for, at en eller anden, et eller andet sted bliver stødt. Jeg kender folk, der ikke tør læse andet end politiken.dk på deres arbejdsplads, fordi de er bange for, at nogen fra HR skulle overvåge internettrafikken, dømme dem som højreekstremister, fordi de læser 180grader.dk, og opsige dem. Og på trods af, at jeg ikke selv er helt så tøset, kan jeg godt følge dem. Især efter mine oplevelser i de seneste par uger.

Den store forskel på statsministeren og Danske Bank er naturligvis, at vi øjeblikkeligt kan fravælge sidstnævnte, når de på groveste vis fornærmer os ved at vise hvor lidt, de tror, vi tænker. Vi kan tage vores bankforretninger og gå ind til naboen. Så nemt er det ikke med politikerne, der har mulighed for med vold at inddrive vores midler og give dem til andre vælgere som bestikkelse for, at de fortsætter med at stemme på dem. I det mindste kunne politikerne så kvittere med personlighed. Og befolkningen kunne kvittere med at tænke selvstændigt og ikke være så sarte.

Nej, kære Helle Thorning, et mere ambitiøst og fremadskuende mål for den kommende generation ville være, at de skal blive til ikke den mest veluddannede, men den mindst sarte generation nogensinde. Og midlet er Bitter Blog. Sæt i gang.

17 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ja, sgu!
Tak for endnu et fremragende indlæg, Bitter. Det er nok fordi dets baggrund er så sørgelig at jeg ikke fik skraldgrinet så meget som jeg plejer :(

Kenny sagde ...

Øv, læste hele teksten i håbet om at du havde skrevet ordet "luder" ind foran et ord i en sjov sammenhæng, men blev slemt skuffet. Luder-blog!

PS. Hvad menes der når indvandrerne kalder Danmark for et luder-land?

Bob Glitter sagde ...

Kenny: Beklager, hvis indlægget røg over dit hoved.

Når indvandrere kalder Danmark for luderland, så mener de: "Jeres racisme og egoisme har forhindret os i at integrere os i befolkningen. Vi ville så gerne, men I gør ikke andet end at udstøde og krænke os. Vi er ofre."

Anonym sagde ...

Savner lidt af det vanvid, som du tidligere har disket op med. Men forstår godt, hvis du er bange for at blive misforstået.

I øvrigt, hvad angår lige præcis Danske Bank, så er deres problem vel, at de havde styret deres forretninger så inkompetent op til 2008, at de havde valget mellem at dreje nøglen om eller tage imod redningspakker fra det offentlige. Og samme øjeblik, de tog mod pengene, havde de fjernet sig fra markedsøkonomien og placeret sig i samme kategori som SAS, DSB, DONG og andre mere eller mindre offentlige røverkuler. Og når man har fingrene nede i vores allesammen skattekroner, må man finde sig i både indblanding, krtik og forargrelse over lønniveauet hos direktionen. Deri består de "nye standarder", tiøren er blot ikke faldet endnu hos DB.

Bob Glitter sagde ...

Anonym@10.39: Vanviddet skal nok returnere. Faktisk er dette indlæg skrevet før hele Politiken-hetzen.

Anonym sagde ...

Røvsygt indlæg, ingen ludere, ingen hipstere kun sund fornuft... FØJ

Anonym sagde ...

99% fornuft, 1% satire.

Er det bevidst at du skifter frem og tilbage mellem sort satire og sund fornuft?

Bob Glitter sagde ...

Anonym@13.34: Nej, det hele er held og tilfældigheder. Bitter Blog har altid været sådan.

Bob Glitter sagde ...

For at uddybe: Der er altid en kerne af fornuft og sandhed i indlæggene. Satiren, altså indpakningen, kan så variere. Det er op til læserens intelligens at gennemskue indpakningen, og det er altid sjovt, når en eller anden fatsvag midaldrende dame tænder af over et eller andet på Bitter Blog. Det er knap så sjovt, når etablerede medier bevidst fordrejer meningen for at understøtte en bestemt politisk agenda. Men sådan er livet. Bob er bare så naiv og uskyldig, at han ikke altid lige forstår det.

polle pophår sagde ...

Bob de har godt nok fået skræmt dig de røde bavianer... disclaimer til at starte med, blokken lukket ned i dagevis og indlæg fjernet samt dybe forklaringer at dette er satire... kan du ikke bare være ligeglad med hvad politiken skriver og hvad folk ellers syntes og mener om din blog?

Der er ikke en kæft der ved hvem du...

Bob Glitter sagde ...

polle pophår: Shamingangreb er effektive. Og det er trusler også. Selv 180graders redaktion faldt til patten og tog afstand fra noget, de aldrig havde billiget.

Bob er en sart krokus, det må I forstå.

Anonym sagde ...

Er 'stod ud' ikke en anglisering?

Anonym sagde ...

Det er jo sandt,det som du skriver, Bob.Dette er i sig selv ikke sørgeligt. Det sørgelige er, at det du beskriver, virkeligheden, er et faktum.

Mvh Merlyn55

Bankmand med silkehat og cigar sagde ...

@Anonym

Danske Bank har betalt mere til bankpakkerne og andre skodbankers krak end staten og de øvrige banker tilsammen. På trods af det har Danske Bank haft overskud hver eneste kvartal.
Du aner ikke hvad du snakker om, men følger bare med lemmingestrømmen af bank-bashers, som er bange for at skulle betale 100 kr. om året for ydelser de har fået gratis siden de blev født.

Hr. Naturli' sagde ...

Her er et billede, hvor Vestager har hele hånden oppe i Thorning:

http://denkorteavis.dk/2013/tophistorien-12/

Arbejderens sagde ...

Bankmand >> den ydelse det er at opbevare vores penge? Ihh tak.

Økonomien har altid bevæget sig i bølger men alle banker troede på at denne trend på magisk vis var brudt og gik derefter amok i sikker forvisning om at intet ondt kunne ramme dem.

Tak for det

Bankmand med silkehat og cigar sagde ...

@Arbejderen

Nu er er der involveret en smule arbejde i at administrere en konto. I flæng nævnes: Netbank, hæveautomater, call center, kontoudtog - men hvorfor skal de griske kapitalistsvin af grimme, stygge bankfolk dog tage sig betalt for det?

At hævde, at bankerne er skyld i finanskrisen svarer nogenlunde til at diagnosticere byldepest som en hudsygdom.