mandag den 25. juni 2012

Filmen, alle kvinder bør se

For nylig genså jeg "The Butterfly Effect". Det skulle du også nemt kunne komme til, eftersom du betaler flere tusinde licenskroner om året, hvorefter DR kvitterer med genudsendelser af ti år gamle film. Jeg ved godt, at "The Butterfly Effect" lyder som titlen på en klynkende Tom Hanks film, der handler om, hvordan bare en lille smule kærlighed kan brede sig til hele verden og som slutter til lyden af femtentusinde violiner, mens alle flæber og krammer hinanden. Men det er altså en gyser, og jeg huskede den som en udmærket film.

Jeg tog fejl. Det var naturligvis noget makværk, proppet med ungdomspatos og overspillede scener. Kort fortalt handler filmen om en ung mand, der opdager, at han kan rejse tilbage i tiden til bestemte situationer i sit liv. Dette benytter han sig flittigt af i et desperat forsøg på at undgå de ulykker, han gennem sit liv direkte eller indirekte har været skyld i. Idet han retter op på ulykkerne, forårsager han nogle andre ulykker. Til sidst indser han, at det hele er nyttesløst, hvorefter han rejser tilbage til sin fostertid og hænger sig i navlestrengen. Hov, var det det, man kalder en spoiler? Nå, men denne sukkertragiske afslutningsscene var nu næsten bedre end dem i Terminator 3 og The Mist tilsammen. Hvem elsker ikke en dødfødt?

Nu undrer du dig måske over, at jeg gider skrive om filmen. Bortset fra det åbenlyst morsomme i spædbarnsdød, giver det ikke rigtig mening indenfor konteksten af Bitter Blog, tænker du. Men jo, det gør det, for hvis man lige skubber alle de patetiske scener til side, så har filmen faktisk et fremragende budskab, som alle kvinder bør notere sig: Uanset, hvad du gør for at forhindre ulykker, så vil du i stedet være skyld i andre ulykker. Uanset, hvor meget du beskytter dig og pakker alting ind i vat, så vil ulykkerne ramme dig alligevel. Og hvis de ikke gør, rammer de nogle andre. Er du beskyttertypen, vil du bekymre dig så meget, at du simpelthen mister livsgnisten. Dette understøttes af scenen, hvor en spåkone fortæller hovedpersonen, at han ingen sjæl har (Bitter Blog har aldrig været dybere). Så hvis du er den type, kan du lige så godt hænge dig fra begyndelsen, så du selv og alle vi andre slipper for bøvlet. Bitter Blog skal gerne sende en stump Randers Reb ved henvendelse med frankeret svarkuvert.

Alligevel: Hvorfor fremhæver Bitter Blog denne film, som åbenbart handler om overbeskyttende fruentimmere. Jamen, jeg troede, det var åbenlyst: Hele vores samfund er ved at blive knust under den kvindelige beskyttertrang og bekymringsmentalitet. Det begyndte, da kvinderne fik stemmeret, hvorefter der bare er blevet bygget mere og mere til den kunstige forlængelse af livmoderen, som velfærdssamfundet er. Ingen børn falder og slår sig længere. Alle tænkelige og utænkelige ulykker forebygges ud i det ekstreme. Ingen må falde på gulvet, kommunen skal morgenvække voksne mennesker, alle skal være lige og mændene skal sidde ned og tisse, så vi ikke får urinplettede gulve. Den uundertrykte kvinde kvæler alt om sig i sin misforståede omsorg, fordi hun i virkeligheden er bygget til at sørge for børn, ikke for voksne mennesker.

Tag nu Zenia Stampe. Jeg er sikker på, at hun et eller andet sted er verdens sødeste pige. Hun har tydeligvis bare aldrig haft en mand, der kunne sætte hende på plads. Derfor breder hendes omsorg og bekymringer og evige kaglen, disse dunkende kræftbylder, sig ud i omverdenen. Metastaserer og forpester alting omkring hende, så man til sidst bare har lyst til at sluge sin tunge i afmagt. Hun skriger jo efter hjælp. En hjælp, som kun en rigtig mand kan give. Måske er hun så langt ude, at hun har behov for en stupid, tatoveret alfaidiot, der kan tæve den latterlige Panamahat af hende og brovtent kommandere hende til at vise bryster. Nej, nej, men for eksemplets skyld lader vi som om, hun har nogle.

Nå, men tilbage til "The Butterfly Effect". Hvorfor har de ladet en mand spille hovedrollen i filmen, spørger du dumt. Det burde vel have været en kvinde? Nej, for hvis du bemærker, at det ikke bare er "en mand", men derimod Ashton Kutcher, der har hovedrollen, så forstår du nok, at han udover at trække unge piger til, også får din mor og hendes mor til at se filmen til ende. Det eneste punkt, hvor filmens producenter fejlede, var at lave en science fiction film. Det er et problem, fordi ingen kvinder kan lide science fiction film. Kvinder har svært ved at tænke ud over allerede eksisterende rammer, og de befinder sig bedst i faste, ordnede omgivelser. Det er derfor, såkaldt ambitiøse kvinder gerne vil være bestyrelsesmedlemmer i firmaer, nogle andre (mænd) har skabt, i stedet for at skabe deres egne. Science fiction er for meget for kvinder, fordi det provokerer sindet til at tænke ud over det muliges umiddelbart synlige grænser, og derfor frastøder de det som "noget pjat", fordi det skræmmer dem, at ting ændrer og udvikler sig.

For budskabet alene giver jeg filmen fem ud af fem mulige børn, der løber med sakse, mens filmen som helhed kun kan snige sig op på to. Med Dansk Folkepartis regneregler må det resultere i en samlet score på syv ud af fem mulige:

Billederne er lånt fra FreeDigitalPhotos.net.

Få så set den film, kællinger.11 kommentarer:

peder.moller sagde ...

ØV! Den version af filmen som jeg har set sluttede anderledes irreterende. Dog med den sympatiske pointe at alle ulykkerne kun kunne undgåes, hvis hovedpersonen gav en ordentlig sviner til sin pige-wanna-be-kæreste så hun løber tudende væk.

Bob Glitter sagde ...

Jeg kan godt huske, at da den i sin tid kom på dvd, eksisterede der forskellige versioner med to forskellige slutninger. Jeg var så heldig at få den med foster-hænger-sig, som jeg anser for den korrekte.

Anonym sagde ...

DF regnereglerne er GENIALE! Tak for dit arkivudgravningsarbejde.

Anonym sagde ...

Mht Dansk Folkepartis regneregler.
De må vel anses for at være fastlagt af en regne-ekspert, baseret på dennes CV:
Brødrene Dahl A/S, regnskab 1953-56
Revisions- og Forvaltningsinstituttet, revision 1956-62.
Wienberg-Hansen, prokurist 1962-64Revisionsfirmaet H.C. Steen Hansen, revision (vikar) 1978-82.

Bob Glitter sagde ...

At 50% af kommentarerne før denne handler om min lille, men ikke særlig indlægsrelevante vits med Aase D. Madsens procentregning viser, at jeg har fået for mange venstrefløjslæsere.

Martin sagde ...

På mit arbejde er der lige blevet hængt professionelt udseende "Husk at bruge børsten"-skilte op på alle lokummerne. Siden da har jeg konsekvent efterladt en dobbeltsporetmotorvej med tilkørselsramper og hele svineriet. FOR FANDEN hvor bliver man træt helt ind til knoglerne af de velmenende idioter, der tror, at man retter op på folks manglende evner ud i det toilethygiejniske ved at plastre skilte op over det hele?!?

Ronny sagde ...

Det er Director's Cut-versionen, der slutter med, at fosteret hænger sig selv.

Men jeg er enig. Lad børn slå sig og så satser jeg på, Bob Glitter frivilligt indleder et forhold til Zenia Stampe, så hun kan få en rigtig mand.

Bob Glitter sagde ...

Ronny: I så fald er det Director's Cut, de viser på DR. De flotter sig rigtig for licenspengene.

Jeg har ikke tatoveringer, så Zenia Stampe er udelukket.

Anonym sagde ...

Bob & Zenia Stampe-Bitter. Kniber en ironisk-romantisk tåre under min statement-brille ved tanken. Bryllupet skal vel stå på 'Sort kaffe og vinyl'?

Anonym sagde ...

... Og afro-dans ...

din bror fra en anden mor sagde ...

Tak for glimrende link til Zenias panama-hat. I guder.

Nå, men tjek lige resten af linket.

Danmark har lavvækst, stigende arbejdsløshed, bløder selvbestemmelse til diverse IGO'er, en vordende ældrebyrde og massekriminalitet i storbyerne.

Hvad er så Zenias mærkesag ?

Trådløs internet til alle.

Idiotien er en tilståelsessag.