onsdag den 20. juni 2012

Dissektion af en hipster II

Nu er jeg fandeme ved at være træt af at modtage kommentarer og hademails fra letpåvirkelige fjolser, der lader sig imponere over hipstere. "Du forstår ikke. De er så søde.", "Du kan nok ikke lide nogle der har andre intereser hva" og "Mennesker der er anerledes må også gerne være her.". Det er tydeligt, at I har fattet lige præcis intet af det, jeg har skrevet. Intet.

Jeg fortsætter ufortrødent med på videnskabelig vis at dokumentere, hvordan hipstere er en svøbe, der bedst bør fjernes fra jordens overflade med samme iver, som var de teknologiske fremskridt, en miljøelsker havde opdaget. Heldigvis blev jeg for nylig opmærksom på en artikel fra verdensfjerne Politiken, som fortæller om en bestemt hipsterkultur. At give jer et link til en artikel ville være så håbløst som at give en ADHD dreng en fysikbog, og derfor opsummerer jeg:

Artiklen handler om de såkaldte "soulies" - en betegnelse som i hipstersammenhæng ironisk nok er ret ironisk. Kort fortalt handler det om en flok idioter, der mødes for at danse til Northern Soul, som vist nok er en glemt musikgenre fra 70'erne. Musikken skal naturligvis spilles fra gammeldags 7-tommer singler, for at taberne vil acceptere at danse til det. Tjek det primære billede i artiklen, og du vil se et skoleeksempel på en selvretfærdig, bedrevidende, opmærksomhedshungrende hipsternar, komplet med Onkel Anders-look og sixpence, som flasher, hvor fedt, han bare lader som om, han synes, Northern Soul er.

Situationen er altså nøjagtig som jeg i mere generel form opridsede i "Dissektion af en hipster": Vi har en gruppe af personer, som har taget en glemt genre til sig med det formål at være anderledes. De er i princippet ligeglade med, hvad Northern Soul er, bare det er glemt og anderledes. De tager den til sig i ironisk form; afspillet på gammeldags 7-tommer singler.

Nu til argumentationen for mine påstande. Jeg gennemgår den med hatemails'ene som referencepunkter:

"Mennesker der er anerledes må også gerne være her"

Ja, det må de, men du fatter tydeligvis ikke, at disse soulies ikke er anderledes. De er ganske almindelige, angste, unge tabere, der ingen identitet har og derfor påtager de sig en skalidentitet. Denne påstand underbygges af Helene Sundströms udtalelse: "Northern soul er ikke min fritidsbeskæftigelse. Det er min livsstil. Jeg identificerer mig ikke i første omgang som læge, men som soulie." Hun interesserer sig egentlig ikke for Northern Soul, for i stedet som en beskæftigelse, påtager hun sig det som en stil, mens hun distancerer sig fra sin lægeidentitet. Jeg har aldrig mødt en læge, der ikke har sit fag ætset ind i sin livsstil. Men hun frasiger sig dette dybe livsengagement som læge, fordi det er for mainstream, til fordel for en flygtig dille, der om få måneder lige præcis anses som mainstream i hipsterkredse. Jeg gætter på, at tøsebarnet ikke lå i toppen af sin klasse. Om fem år bor hun i parcelhus i en forstad, har to børn og en hund, en VW og en andel i en lægepraksis. Hvis du sætter noget Northern Soul på hendes B&O-anlæg, vil hun i bedste fald spørge dig, hvad det er for noget lort, for hun vil ikke kunne genkende noget som helst af det.

"Du forstår ikke. De er så søde."

Hvorfor? Fordi de ligner Onkel Anders? Så du anser dem som en slags små, nuttede pelsdyr? Fint, men du burde måske granske din egen integritet, når du så let lader dig overbevise af et skæg og et par briller. Efter al sandsynlighed svækker dit moderinstinkt din dømmekraft, og derfor ser du dem som søde i stedet for ynkelige. Jeg har aldrig mødt en hipster, som ikke var blevet svigtet af sine forældre; som oftest har de været udsat for incest. Og vi ved alle hvad dette betyder: At de hjemme i skuffen har billeder af negerbabyer i kompromitterende situationer med kæder, læderstropper og seksogtyve fede, gamle muslimske mænd, med hvem de naturligvis ikke er familiemæssigt relaterede. Sød? Ja, bestemt, indtil de befinder sig alene med et af dine forsvarsløse børn, en æterklud og en pind, han tog med fra Botanisk Have.

"Du kan nok ikke lide nogle der har andre intereser hva"

Jeg har allerede været inde på det, men jeg gentager mig selv, fordi det er den vigtigste pointe: Hipstere har i virkeligheden ikke de interesser, de påtager sig. Jeg er blevet beskyldt for, at jeg ikke kan lide nørder, og selvom Gud ved, at de kan være pisseirriterende, så er der en helt grundlæggende forskel mellem nørder og hipstere: Engagementet og interessen lever i en nørd. De er spiret i ham på et uvist tidspunkt i barndommen, vokset sammen med ham, gror i ham og ud i omverdenen, så vi alle får teknologiske fremskridt og fantastiske computerspil, der i korte øjeblikke hjælper os til at glemme konen, der kræver sin frastødende ret inde fra ægtesengen. En hipster påtager sig interessen. Han shopper interesser, som var det Absolute Music cd'er i Hernings afdeling af Stereo Studio. Han klistrer dem på sig som stjålne fjer og imiterer den sande fugl, som han i samme åndedræt træder på ved at ironisere over den.

Jeg gentager kernen i min afsky for hipstere: En nørd er sine interesser. En hipster beslutter sig for sine interesser, som han alligevel ikke gider sætte sig ind i, fordi denne proces ville omdanne ham til en nørd, hvilket ikke er cool. Det er hele essensen. Der er jo ingen, der tror på, at de såkaldte soulies virkelig synes godt om Northern Soul, eller at de på nogen måde giver et flyvende knald, om musikken kommer fra gammeldags 7-tommer singler eller ej. De påtager sig det bare, så det kan se ud, som om de er anderledes. For at få opmærksomhed. For at få en eller anden identitet på sig, som de hovent kan afspejle for at få en kort tids ro fra minderne om alle de gange, far sneg sig ind i barnesengen.

Er du sindssvag, jeg hader dem. Men ved I hvad? Jeg synes, vi skal gøre dem en tjeneste. Møder du en soulie, så gør ham virkelig til en soulie. Adskil hans sjæl fra hans legeme, hvis du forstår, hvad jeg mener? At han så i virkeligheden ingen sjæl har, gør ikke noget. Så vil der bare intet være til overs fra ham.

Til glæde for alle os andre.

33 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kanon indlæg Bob! Du er aktiv på tasterne for tiden.
Disse hipsters dominerer mit gymnasium. De sidder med deres gameboys og Ipad's i kantinen, og sender arrogante og tomme blik ud gennem deres styrkefri briller. Det gør mig rasende, intet mindre.
Vores socialistiske "do-gooders" af lærere slikker deres rollespil i sig, og holder så frygteligt meget af de små fiktive personligheder.

Knetekyllingen sagde ...

Intet, du har skrevet, har reelt afbilledet det vanvid, der fremgår af Politikkens artikel.

Jeg tror ikke, der findes ord.

Anonym sagde ...

Northern Soul folk er ikke hipsters. Er du idiot?

Anonym sagde ...

Forrygende!
Få skidtet optaget i politiken og vi vil snart være fri for de mindre hjernedøde af de pisseirreterende hipstere. Deres hjerne vil nemlig være i stand til at ane sandheden i din analyse og vil følgeligt spontant slå sig selv ihjel inden den fulde indsigt begynder at sive ind i hipsterens forkvaklede sjæl med uudholdelig smerte til følge. De mest hjernedøde hipstere er dog immune overfor dette, så vi vil desværre kun blive ganske få hipstere fattigere.

Thomas Vedel sagde ...

Jeg fryder mig over, at det nu er sommer og at du derfor hovedsageligt befinder dig indendörs.

peder.moller sagde ...

For satan da!
Jeg har lige fulgt dit link.
AAAARRGHHH!!!
Hvis nogen er i tvivl om Bob's analyse kan de kort overveje dette citat fra artiklen:
"Det er totalt niche – det bliver ikke mere niche end det her, vel?"
Det vigtige for sækken er at det hun bedriver er det "mest niche der findes". Intet andet.
Verdens samlede tankevirksomhed ville stige hvis hun blev opløst i syre. Hun bidrager intet selv, og hendes idiotiske behov for at fortælle hvor meget niche hun er ødelægger andres neuroner.

Bob Glitter sagde ...

peder.moller: Præcist. Endnu af de mange eksempler, der understøtter mine påstande.

Anonym@10.13 (den første): Jo, de er, og det er du også. For ellers ville du kunne understøtte din påstand med argumentation i stedet for at råbe "idiot" ud gennem dine statementbriller, som utvivlsomt er så store, at de også dækker din grimme, skæggede læber.

Jeg kan ikke afvise, at der eksisterer eksempler på "Northern Soul"-folk, der kan ryge under kategorien nørd, men jeg har givet grundige guidelines til, hvordan du skelner mellem nørder og hipstere. Dem i artiklen er tydeligvis alle hipstere jævnfør de citateksempler jeg og peder.moller har givet.

Scarlet P sagde ...

Så står de der i deres meta-retro klæd-ud-tøj og forsøger at forestille sig, hvordan det føles at tænke en original tanke eller træffe en forpligtigende beslutning. Men det kommer de aldrig til at vide.

Anonym sagde ...

Men hvad skal vi gøre?

Hvordan bekæmper vi dem?

Scarlet P sagde ...

Kære Anonym (12:31).

Vi skal bestemt ikke bekæmpe dem. Brugt på den rigtige måde er de en enorm ressource for samfundet. Man kan få dem til at gøre/sige/mene/stemme/tænke alt - ALT - hvis man kan overbevise dem om, at det er hipt. De er den uvidende, let manipulerbare pøbel, som ethvert samfund nødvendigvis må have, og de har ingen anelse om det selv.

Bob Glitter sagde ...

Bekæmpelsen foregår på flere planer. Hipstere er et symptom på det omsiggribende moralske forfald i vort samfund (tak, kommentator på 180grader). Derfor kan du sørge for at gøre opmærksom på dette, evt. ved at printe indlægget ud og hænge det op rundt omkring - også gerne, så hipstere selv bliver opmærksomme på det. De cafeer, de frekventerer, har vel en opslagstavle eller en ironisk kridttavle.

Du kan også sørge for at opdrage dine børn ordentligt eller undervise andres børn, hvis du er lærer, så de formår at gennemskue hipsterne.

Selve hipsterne er blot simple idioter, selvom de selv tror de er utroligt dybe. Og idioter vil der altid være. Vi kan dog i det mindste lade være med at hylde dem.

Claus Dahl sagde ...

Det er selvfølgelig nødvendigt her at påpege at din egen distancering fra nogle påståede hipsters lever fuldt og helt op til din karakteristik af hipsterne.

Og så punkteres din teori om miljøet af at Christian fra Sort Kaffe og Vinyl er lead-foto i Politikens artikel. Musikinteressen dernede er helt igennem autentisk, og du må hjertens gerne være med.

Bob Glitter sagde ...

Claus Dahl: "... Christian fra Sort Kaffe og Vinyl ..."

I rest my bloody case.

Anonym sagde ...

Respect BOB - jeg hader dem så intenst at jeg får lyst til at slå dem adskillige gange på deres grimme intetsigende udtrykløse hoveder

Nimbussen sagde ...

Citat fra Artiklen: "...Club på det gamle arbejderværtshus Haven lige ved Carlsbergs tappehaller bag ved Valby Bakke. I aften lægger det gulv til Workers Club Soul All Nighter" ...´Det er sjovt som der hyldes arbejderen her... jeg ved at alle fremmødte ikke kan se forskel på en fastnøgle og en svensknøgle.... Ja, det er populært at være arbejder bare man ikke selv er det....

Anonym sagde ...

Min lilleBror er Hipster :-/

Ole

Topsi sagde ...

Hver gang jeg læser dine indlæg, og nu har jeg alligevel læst en del, så bliver jeg mere og mere i tvivl.
Et helt generelt spørgsmål til alle dine bitterheder; hvordan må man så være?

Bob Glitter sagde ...

Topsi: Ægte.

ærkehipster af vollsmose sagde ...

Du er mere passioneret over for - og optaget af - hipstere end de fleste hipstere. TILLYKKE.

Bob Glitter sagde ...

Ærkehipster: Hvis du havde læst og forstået indlægget, ville du kunne indse, at selv du har udvist mere passion for hipstere end hipstere selv, blot med de få ord du har skrevet.

Anonym sagde ...

Jeg var hipster før det blev mainstream.

Anonym sagde ...

Hej Bob

Må jeg citere dig for guldkoret

"En nørd er sine interesser. En hipster beslutter sig for sine interesser, som han alligevel ikke gider sætte sig ind i, fordi denne proces ville omdanne ham til en nørd, hvilket ikke er cool."

Det er en af de skarpeste analyser jeg har set i lang tid.

Hilsen
Arbejderen

Gitte R Lobb sagde ...

Kære Bob.

Du er sandelig inde i en god stime for tiden. Må jeg tillade mig at komme med et ønske/forslag til en mulig målgruppe for dit næste udbrud af bitterhed? Vi hader jo alle hipstere, socialdemokrater og offentligt ansatte. De er lettilgængelige og underholdende skydeskiver. Men på det sidste er der en anden gruppe, som virkelig er begyndt at irritere mig. Måske fordi jeg indtil for nyligt selv har identificeret mig med dem.

Jeg taler om borgerlige. Eller liberale, som de nogen gange ynder at kalde sig. Mage til indebrændte, selvhævdende, aggressive, nedladende fjolser skal man lede længe efter. Jeg vil næsten hellere tilbringe en eftermiddag på Christiania med at få kastet mursten i hovedet af hippier end jeg vil overvære én mere debat på 180 Grader. I mit hoved står liberalisme for respekt for andre mennesker (et fænomen som De Radikale så modbydeligt har forvansket til selvretfærdig politisk korrekthed), og ideologien bunder i en fin-tuning af moral, nemlig princippet om at tvang, vold og lignende ikke kan accepteres i nogen som helst afskygning - heller ikke på samfundsplan. Hvis man vil hjælpe de fattige og svage, må man altså selv lette bagpartiet og smutte ud med en raslebøsse, i stedet for at berøve andres lommer igennem skat, imens man blot læner sig tilbage og bilder sig ind at man kan have god samvittighed. Liberalister har efter min mening en tydelig moralsk overhånd over for socialdemokratisme. Men moralen bliver fandme svær at få øje på, når borgerlige snotnakker bruger al deres krudt på at spy ukvemsord efter de røde eller svine hinanden til på grund af ligegyldige holdningsnuancer.

Jeg håber du vil tage min opfordring til efterretning, og jeg tillader mig at gætte på at du er i samme vogn som jeg - at vores håbløse samfund måske nok har gjort dig bitter, men ikke fjernet din moral.

Bob Glitter sagde ...

Gitte: Jeg skrev et indlæg om dem for over et år siden.

Anonym sagde ...

Både liberale og "national"-konservative er forfærdelige mennesker uden nogen form for integritet eller nogen slags menneskelige kvaliteter.

Læs Poul Henning Kamps glimrende kritik af liberalismen, som knuser hjemlig industri og har sat betalingsbalancen af kurs, hvilket vil medføre inflation og fattigdom i fremtiden :

http://ing.dk/artikel/130124-kinas-triumftog

Geninfør monarkiet : lad Nobelprismodtagere kæmpe i en stor gladiatorarena, og lad vinderen blive konge.

Loup Pmak sagde ...

Anonym. Poul Henning Kamp er en utrolig dygtig tekniker, men han er også mere rød end rød, så det er vel ikke overraskende at han ikke kan lide liberalismen, han er jo kommunist.

Anonym sagde ...

Loup : Det slynges nogen gange ud om nogen : "han er nazist," "han er kommunist," indforstået at man miskrediterer og afviser ham blankt.

Men jeg ville hellere tilbringe en million år sammen med den udskældte og udfrosne Knut Hamsun eller en tilsvarende "kommunist," end jeg ville se blot eet millisekund på sådan en selvretfærdig person, med det simple, simple politiserede verdensbillede.

Anonym sagde ...

Loup : Det slynges nogen gange ud om nogen : "han er nazist," "han er kommunist," indforstået at man miskrediterer og afviser ham blankt.

Men jeg ville hellere tilbringe en million år sammen med den udskældte og udfrosne Knut Hamsun eller en tilsvarende "kommunist," end jeg ville se blot eet millisekund på sådan en selvretfærdig person, med det simple, simple politiserede verdensbillede.

Loup Pmak sagde ...

Anonym: Du misforstår.
Jeg påpeger, at der IKKE er noget overraskende i, at en socialist (endog en meget rød en af slagsen) er indædt modstander af liberalismen.

Anonym sagde ...

Du påpeger det altså på samme måde, som man kan påpege at argumenterne blev fremsat på en mandag eller at det ikke er overraskende, at personen skrev en artikel, da han arbejder som journalist.

Anonym sagde ...

Wow! Okay, det her! Det er bare genialt!

Anonym sagde ...

http://www.bagnegaard.dk/hipster-faelde/

Angryton sagde ...

Check lige det her - TV2 er også ved at være med på den permanente hipster-mode...

http://go.tv2.dk/morgentv/id-53143505.html