fredag den 20. maj 2011

Hil von Trier

Det er tilsyneladende de færreste, der har fattet, at vi i de seneste par dage har fået mere for kunststøttepengene end nogen sinde før. Ja, det er lige før, at det har været næsten alle pengene værd. Og når jeg siger "næsten", mener jeg, at det har været en milliontedel af pengene værd, for jeg ville gerne have betalt Lars von Trier en hundredelap for at opføre sig, som han gjorde på Cannes-festivalen.

Det har været en fryd at se, hvordan folk har skabt sig, for hvis vi træder et skridt tilbage, har han ikke sagt noget kontroversielt. Ud over, at det hele tydeligvis var en omend pointeløs joke, så har Lars von Trier sagt:

1) At han forstår Hitler. Forståelse betyder ikke nødvendigvis sympati eller billigelse.
2) At han kan sympatisere med Hitler

Okay da, så han sympatiserer alligevel lidt, men hvem med en smule empati ville ikke gøre det? Tanken om at være Hitler og sidde nede i førerbunkeren i Berlin i april 1945 er ikke særlig rar. Ligesom det heller ikke må have været rart at være Osama Bin Laden i hans sidste 40 minutter, hvor et tordende team af elitesoldater forsøgte at aflive ham. Eller Mussolini, da han blev lynchet. Et andet eksempel kunne være de handicappede. Jeg tror bestemt ikke, det er sjovt at være i deres situation. Men det betyder ikke, at jeg synes, at de ikke har fortjent det.

Kardinalpunktet er Hitler. Havde Lars von Trier sagt noget om Stalin, ville det blot være modtaget med stående ovationer, uanset det faktum at de begge var gjort af samme, socialistiske, modbydelige stof. Og forresten præsenterede han ”Idioterne” for tretten år siden med knyttet næve og til lyden af Internationale. Det er der nok ikke så forfærdelig mange, der kan mindes.

Noget af det bedste ved optrinnet, som kan ses her, er at betragte Kirsten Dunst, som sidder på von Triers venstre side. Man kan se, hvordan hun fysisk lider ved at være fanget i Den Politiske Korrektheds ækle kløer samtidig med, at hun skal sidde ved siden af sin instruktør. Hendes blik flakker, forsøger at fange andres i håbet om, at hun kan finde andres sympati og billigelse for, at hun sidder, hvor hun gør. Hendes opførsel er et skoleeksempel på kulturelitens massetænkning og flokmentalitet og angst for social isolation, og det er en fryd at betragte.

Nu skal du nødig gå hjem med en forestilling om, at jeg kan lide Lars von Trier. Det kan jeg ikke. Manden er, bortset fra i det nævnte optrin, et spild af skattepenge og af menneskelige celler. Helt ærligt, en film hvor kulisserne er tegnet som kridtstreger på et sort gulv? Det er totalt hugget fra min barndoms gade, hvor børnene tegnede på vejen. Ikke engang den islandske, skabede Björk, hvis udseende og opførsel inviterer til en paradoksal form for lovlige, men stadig frastødende, pædofile fantasier, kunne hive mig ind at se ”Dancer in the Dark”. Nej tak, jeg foretrækker Robocop og Rambo.

Ikke desto mindre har von Triers scene leveret et lille plaster på såret efter de tvangsinddrevne kulturstøttemidler. Et lille plaster med en lillebitte, sej naziørn på. Og tror du, efter at have læst dette indlæg, at jeg har fascistiske sympatier, så vil jeg citere von Trier, da han klogt smed tilhørernes kollektive tvangstanke tilbage i hovedet på dem:
"Ok, så er jeg nazist."

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

God pointe omkring von Triers hyldest af Stalin med Internationale. Det er ifølge kultureliten helt i orden at hylde en mand, som slog op imod 50 millioner mennesker ihjel. Hitler er ikke engang oppe i den tocifrede liga, men fordi hans fanatisme er højreorienteret, er han farligere for kultureliten end en lille, lavstammet østriger.

Anonym sagde ...

Trier næste dag: »I'm terribly sorry. I had a grand uncle who died in Auschwitz.« (lang pause) »He was drunk and killed himself falling from a watch tower.«

Anonym sagde ...

Hov, de glemte Sass:
http://www.youtube.com/watch?v=rWVqyD6vrwE

brunch i København sagde ...

Trier har vidst fundet ud af (og erkendt), at det bare var et mildest talt uheldigt mediestunt han der lavede.

Sommerhilsen

Kurt
http://brunchikøbenhavn.dk/

Lars sagde ...

Haha - ja, det var et halvsjovt optrin. Det er fantastisk at se nogle gøre præcis det modsatte af hvad der er anset som OK.

Problemet er bare lidt at Hitler er stadigvæk et meget, meget ømt punkt.

Bertel sagde ...

Kan vi ikke snart få et nyt bittert indlæg. Jeg begynder at overveje at stemme på Enhedslisten

Anonym sagde ...

LvT ramte da totalt (omend lidt klodset) plet i Cannes.

Mandens humor er brutal, men sjov - og bestemt ikke for de sarte.

Han starter med (korrekt og skarpt set) at tage dybt pis på ur-Godwinen "Tysker=nazist". Det fik vist hen over det samlede danske snakkokrati, især de højredrejede (Pittelkow, JPs blogosfære mfl.) - der ellers var rigtigt godt kørende mht. muhammedkrisen.

Followuppen; "forståelse for Hitler" var så mindre elegant, men ikke desto mindre ingen indikation på nazisme - med mindre Bruno Ganz så OGSÅ er en nazist in spe.

..men jeg grinede i hvert fald min dertil indrettede i laser - både over Cannes-stabens politisk korrekt panik, men i den grad også over den hjemlige reaktion.