mandag den 29. juni 2009

På det jævne

Med risiko for at gentage mig selv, er jeg også holdt op med at lytte til radio. Jeg er overgået til lydbøger. Mine lydbøger plejer at vare mellem ti og femten timer, og jeg er kun tvunget til at høre radio i de fem sekunder, det tager at skifte cd fra den ene bog til den anden. Da jeg typisk har to bøger på én cd skal jeg lytte til radio i få sekunder pr. tredivte time. Alligevel var det rigeligt til at ødelægge min dag.

Jeg nåede nemlig at høre fem sekunder af en Nik og Jay sang, hvilket var nok til, at jeg måtte lade mig falde baglæns ud af bildøren, idet måtten sad uhjælpeligt fast under mine krummede tæer. Jeg vil ikke spørge hvem, der lytter til sådan noget affald, for jeg ved det: Du er kvinde, og du er småt skåret. Ja, du har muligvis en uddannelse, måske endda en videregående, men du formåede aldrig helt at hæve dig op over den jævne masse, og dine holdninger har ikke udviklet sig fra den pakkeløsning, du iført modebriller og måbende mund tog med fra uddannelsesinstitutionen. Selvom folk siger om dig, at du klarer dig godt, har du ikke evnerne, der gør dig i stand til at løfte din middelmådige intelligens op til noget særligt. Det særlige, som mennesker som undertegnede har.

Nu skal mændene ikke skånes. Jeg var i byen for nogle uger siden, selvom jeg for længst er holdt op med at drikke for at more mig. Nu drikker jeg alkohol udelukkende for at dulme. Da jeg trådte ind på værtshuset, vendte jeg straks om på hælen, da jeg så fem meget berusede mænd omfavne hinanden, mens de sang ”En dag tilbage”. Pludselig huskede jeg, hvorfor jeg foretrækker at drikke alene. At se voksne mænd med tårer løbende ned af kinderne skråle med på en sangtekst, som lyder som om den er skrevet af en ulykkeligt forelsket pre-teenager, der har drukket snaps med lykkepiller, er en traumatiserende oplevelse.

Det hjælper ikke, at du siger, at Nik og Jay bare er underholdning, og at du nogle gange har brug for at slappe af uden at tænke. Det er simpelthen fysisk umuligt at lytte til Nik og Jay med en intelligenskvotient over 75, med mindre man besidder jævnheden, jeg beskrev tidligere. Teksterne er så spækkede med billige tricks, ”Jeg skrider, for min datter kalder (fa-ar)”, at naiviteten hos dem, der hopper på det pis, overgår ditto hos dem, som tror, Bryan Adams i virkeligheden giver en flyvende kneppetur for brystkræft.

Nu er det ikke Nik og Jay, der er dumme. Det er jer. De er måske skamløse, ja, fordi de vælger at trykke på den store, fede, åbenlyse, nemme, røde knap, der vækker sympati hos 85 % af modtagerne: De jævne. Det er som at sidde i en bar med en pige og overveje, om man skal bruge en af samlebåndsreplikkerne, og så lade være, fordi det alligevel ville føles for billigt. Svulstigt, pseudofølende og -empatisk, men frem for alt middelmådigt. Nik og Jay er for popmusik, hvad AC/DC er for hård rock. Letfordøjeligt for de dumme. Men ok, AC/DC fans stjæler nok forholdsmæssigt flere knallerter.

10 kommentarer:

bendejo sagde ...

Hvad nu, hvis en af den fem mænd, der sang "En dag tilbage", faktisk kun havde en dag tilbage på denne jord?

Ville det så være ok for dem, at synge den lortesang, eller skulle de - som alle mænd - bræge "She's got the Jack"?

Peter R sagde ...

Hvis nu knallertejeren er én der kan lide N&J ...

Bitter Blog sagde ...

Hvad tror I, det her er? DR Spørgehjørnet?

Peter R sagde ...

Nej, for så ville halvdelen af dine indlæg handle om katedraler, helgener, pilgrimsvandringer mv.

Men der er nu et spørgsmål, der presser sig på: Hvis du kun hørte fem sekunder, hvordan kunne du så nå at genkende det som N&J?

Jeg havde ikke haft en chance for at gætte det. For et par år siden, en dag hvor vi hørte radio på arbejde, sagde jeg "For Satan da noget lortemusik!" eller noget i den retning, hvorefter en kollega grinede "det er da Nick & Jay". Så blev de placeret under "lort" i mit indre musikregister - ingen grund til at bruge lagerkapacitet til også at huske musikken.

Men du kender det altså godt nok til at genkende det efter bare 5 sekunder ... og du hører Slayer og Black Sabbath?

Bitter Blog sagde ...

Kan jeg sige andet, end at jeg har en morbid interesse i ting, der keder og generer mig?

Såsom Nik og Jay og dine spørgsmål ...

Anders P sagde ...

Han hedder da Nigger-Jay.

Anonym sagde ...

Det er i orden at du 'disser' Pik & Gay, men tal lige pænt om AC/CD...!

Bob Glitter sagde ...

Det er i orden at du 'disser' Pik & Gay, men tal lige pænt om AC/CD...!

Hvis den kommentar ikke er ment i sjov, er det en af de sjoveste kommentarer i lang tid.

Anonym sagde ...

@Anders

Det hedder altså Nigger-Gay

Kom til at nævne det for en amerikaner for at disse deres musik. Kom i bad standing, med eftertryk.

Anonym sagde ...

Elsker AC/DC...!!!