mandag den 28. april 2008

Værdiløshed

Jeg klager ofte over ressourcespild i det offentlige system. Man bør dog heller ikke glemme, at det også eksisterer i det private erhvervsliv, selvom man her har mulighed for at fravælge de firmaer, som skyller sine og dermed engang kundernes penge ud i lokummet. Et godt eksempel er et firma, jeg arbejdede i for nogle år siden, hvis produkter jeg aldrig vil drømme om at købe, da jeg ved, de ville koste det halve, hvis vi ikke havde været på værdiseminar. Ja, lige præcis, netop som folk begynder at opdage den rustne og gennemhullede bund i teambuilding-vognen, så har man bare fundet på værdiseminarer i stedet.

Vi blev udstationeret på hotel i tre uger, og vi var naturligvis blot det første hold. Da vi ankom til hotellet, hængte der en fin planche med hotellets værdier. Personalet havde tydeligvis været igennem det samme helvede som os, hvilket forklarede værelsespriserne og manglen på erfarent personale. Jeg påpegede for mine kollegaer, at vi burde kopiere hotellets værdier og tage på arbejde i stedet, hvilket naturligvis kun affødte hånlige fnys fra den flok af Politiken-abonnenter, de var.

Da min hjerne har en forsvarsmekanisme mod sindssyge, husker jeg kun få dage af seminaret. Vi mødtes første dag i en stor sal, og den samlede mængde af inkompetence var enorm. Efter et tre timers foredrag fra direktøren om, hvor vigtigt et arbejde, der stod foran os, forlod han etablissementet, kørte hjem i sin Audi og vi hørte ham aldrig igen nævne et ord om værdier. Så begyndte mareridtet. Firmaet havde hyret nogle skuespillere og en kaospilot til at køre seancerne, og derefter gik det kun ned af bakke. Det var som at være i børnehave igen bortset fra, at det var skægt første gang.

De nærmere detaljer i udskejelserne på seminaret skåner jeg jer for, men jeg kan nævne, at vi bl. a. var fugle en dag og skulle løbe rundt og pippe. Vi kæmpede også med værdi-skjold og værdi-sværd og spillede nøgenteater, der blandt andet inkluderede en frustrations-ballet. Alt for at komme frem til en bruttoliste af ord, som var potentielle værdier for firmaet. Det var jo et herligt resultat, som næsten fik en til at glemme de kompetente kollegaer, der blev fyret derhjemme på samme tid. Firmaet fyrede nemlig omkring tyve medarbejdere per måned, og så gav det rigtig god mening, at vi brugte noget, der nærmede sig 100.000 om dagen på at finde frem til værdiord, som alle med rette er komplet ligeglade med bagefter. Der var måske en af kollegaerne, som omtalte værdierne en uges tid efter seminaret, og derefter blev de totalt glemt, for ingen kan bruge sådan en gang varm luft til noget som helst. I løbet af fjorten dage var alt tilbage ved det gamle, på nær at en masse af de kvindelige kollegaer kastede op på toilettet om morgenen.

Jeg lærer aldrig at forstå sådan en disposition, for jeg har aldrig oplevet noget som helst af mening opstå ud af det psykologiske sidestykke til swinger-klubber, som værdiseminarer er. Det er ren CV-opbygning og beskæftigelsesterapi for HR-folk og latterlige kaospiloter, som åbenbart skal genere arbejdsomme mennesker med deres respektløse, påtrængende og invaderende udadvendthed. Men det må jo være fordi, de ikke kan andet. De skulle have en ordentlig lussing, afskediges, tvinges til at holde gaderne rene, og så må de for min skyld diskutere værdier, så tosset de vil bagefter. Men så kan de selvfølgelig ikke vedligeholde en indkomst, som dækker udgifterne til latterlige, grimme samtalekøkkener og tåbeligt retromodetøj til deres stupide afkom, der hjælper dem til at glemme, at de absolut intet kan udrette i en virkelig verden.

Åh ja, og jeg behøver vel ikke at nævne, at de fem ord, som tre hold kom frem til efter i alt ni ugers brutal nedslagtning af sund fornuft var nøjagtig magen til dem, som hotellet havde på den liste, jeg læste den første dag? Bortset fra, at kaospiloten havde skrevet ”trykhed” på vores liste.

9 kommentarer:

andesteg sagde ...

Læste jeg rigtigt? Var i på teambuilding i 3 uger?
Jeg synes det lyder voldsomt, nærmest grænsende til det selvdetruktive for en virksomhed uanset størrelse at sende dele af arbejdstyrken afsted så længe.

Derudover er jeg naturligvis helt i dette og andre indlæg omhandlende teambuilding: Hvis man er rigtig heldig, så er der et eller to lyspunkter (ulykker, instruktører, der kommer til skade og den slags), men generelt skærer man bare tænder så hårdt at emaljen springer af i store flager.

Anonym sagde ...

"trykhed", bwahahaha! Du er genial! Død over kaospiloter og socialdemokrater!

Suzy Q sagde ...

:D
"Trykhed" er jo næsten alle pengene værd.

frankdux sagde ...

Har selv været på en masse kurser hvor vi bla. blev hjernevasket - vejen til forandring, NLP kurser og pis mig i øret med din humanistisk onani pjat etc etc. LIVE is HELL.
Work is HELL

Anonym sagde ...

Øv! Læser ellers Bitter Blog blandt andet på grund af den sproglige opfindsomhed - og korrekthed.

"Da vi ankom til hotellet, hængte der en fin planche med hotellets værdier."

Nå, jeg vil gå ud og tarmrense nogle myg.

Bob Glitter sagde ...

Nu er der muligvis flere ting galt med den sætning, men kan du ikke lige fortælle, hvad det var, du blev stødt over?

Tobias sagde ...

Du skulle have skrevet "hang" i stedet for "hængte". Hilsen Tobias fra der også er fra Århus.

Bob Glitter sagde ...

Ifølge retskrivningsordbogen er der frit valg. Klag til dem!

Tobias sagde ...

Well, det var ikke mig der skrev den anonyme besked. Jeg går normalt ikke op i petitesser.